Lokmanzade İpek Sumak 200 Gr.
Sumak, Ortadoğu'da yerel olarak yetişen bir çalı bitkisine ait meyvelerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Maun ailesine ait bir tür olan Sumak bitkisi, Türkiye ve Arap ülkelerinde yaygın olarak kullanılır.
Tarihsel olarak Romalıların limonu keşfetmeden önce yemeklere ekşi bir tat vermek amacıyla Suriye sumağı adı verdikleri sumak baharatını kullandığı bilinmektedir.
Sumağın Faydaları Nelerdir?
Sumak öncelikle iştah açıcı bir bitkidir. Kan şekerini düzenler, obezite ve diyabeti önlemeye yardımcı olur. Cilt sorunlarının tedavisi ve yaraların iyileşmesi için sumak kullanımı tavsiye edilir. Sumak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur; idrar söktürücü özelliği vardır.
Sumak Nasıl Kullanılır?
Yemeklerin ağızda bıraktığı yağlı tadı kırmak amacıyla genelde koyun eti başta olmak üzere kırmızı etlerde ve kebaplarda kullanılır. Zeytinyağı ile karıştırılarak salatalarda kullanılır.
Zaman zaman limon yerine ekşi tadı vermesi amacıyla tercih edilir. Diyet yapanlar için birkaç damla limonlu ve bir tatlı kaşığı sumaklı yoğurt metabolzmayı hızlandıran ideal bir ara öğündür.