Naturiga Besin Mayası
Peynirimsi lezzetiyle birçok tarifin olmazsa olmazı besin mayası inaktif mayadan elde edilen katkısız koruyucusuz bir üründür. Protein ve liften zengindir. Glutensizdir.
Çorbadan, tofulu lezzetlere, ev yapımı krem ya da katı vegan peynirden makarnaya kadar pek çok tarifte gönlünüzce kullanabilirsiniz...
Nutritional yeast, Türkçe ’ye "besin mayası” olarak çevrilmiştir. Latince ismi Saccharomyces Cerevisiae olan ve eski çağlardan beri ekmek yapımında da kullanılan en önemli maya türüdür. Yetişmek için vitaminler, karbon, fosfat, biotin ve çeşitli minerallere ihtiyaç duymaktadır. O yüzden vitamin ve mineral bakımından zengin şeker kaynakları üzerinde (pekmez) yetiştirilir. Mayanın çoğalmasını sağlamak için alkolik üretim yerine oksijen sağlanarak aerobik (oksijenli solunum) koşulları oluşturulur. Çapraz bulaşmayı engellemek ve kaliteli bir ürün elde edebilmek için üretim tamamen kontrollü bir ortamda gerçekleşir. Büyüme süresinin sonunda, inaktif hale getirilmek için pastörize işlemden geçer ve kurutulur. Isı ile etkisiz hale getirilen maya artık yüksek miktarda B kompleks vitaminleri, mineraller ve gerekli elementleri içeren bir besine dönüşmüştür. Maya aktif halde olmadığı için insan tüketimine uygundur.
Besin mayası doğrudan besin olarak veya besin içeriğini zenginleştirmek için ek olarak da kullanılabilir. Peynirimsi bir tada sahiptir. Bir servis miktarı 1 yemek kaşığıdır (5 gram). Makarnalara, çorbalara, salatalara, sıcak yemeklere, patlamış mısır gibi atıştırmalıklara ya da çeşitli tariflere eklenerek peynirimsi bir tat elde edilebilir. Ayrıca aromasından dolayı vegan peynir yapımında da kullanılabilir.
Yüksek oranda protein, lif, B1, B2, B3, B5, B6, B12, çinko, folik asit içerir.
Biotin kaynağıdır.