Dağ Sahlebi 50 gr.
Dağ salebi nedir?
Yazları dondurma,, kışın ise sahlep üretiminde kullandığımız dağ salebi, orkideler ailesinin bir kaç türünün toprak altı yumruklarından elde edilmektedir. Yabani orkide adıyla bilinen bu orkideler, halk arasında çam çiçeği veya çayırotu olarak bilinmektedir. Genellikle Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile birlikte, Kuzey Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir.
Dağ Salebi Nasıl Yapılır?
Yetiştiği topraktan, köklerine zarar dahi verilmeden çıkardığımız bu yabani orkide soğanları, yıkanır ve süt veya suyla kaynatılır. Hemen ardından ise ipe dizilir. Güneş ışınları zarar vereceği için gölgede kurutulur. Daha sonra ise geleneksel doğal yöntemlerle değirmende toz haline gelene kadar öğütüyoruz.
Gerçek Saf Salep
İçeriğinde herhangi bir katkı maddesi ve ilaç bulunmayan gerçek saf salep, en doğal haliyle sizlere ulaşır. Dağ salebi, kalitesi açısından yöresine göre değişmektedir. Bu yüzden hem kıvamı, hem de lezzeti farklı olur.
Dağ Salebinden Sahlep Tarifi
Süt ve toz salep oranını her 1 litre süt için, 2-4 çay kaşığı salep olarak planlayabilirsiniz. Ancak bu sahlebin yöresine göre değişmektedir.
Öncelikle sütü, bir tencereye aktararak ısıtmaya başlayın. Bu sırada bir miktar toz kaya şekeri veya salebi, ayrı bir kasede karıştırın. Bu, sahlebin topaklamasını engelleyecektir. Süt ılık seviyeye gelince tencereye ilave ediniz.
Topaklanmaması adına bir tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırmaya devam edin. Koyulaşana kadar yaklaşık yarım saat boyunca pişirin. Kıvamı hazır saleplere göre biraz daha akışkan olacaktır.
Salebinizi lezzetlendirmek adına ise içine pişirme sırasında vanilya özütü, toz zencefil ekleyebilirsiniz. Servis ederken ise üzerine tarçın ekleyebilirsiniz.