Börülcenin içinde bulunan çözünebilen lifler kötü kolesterolün azalmasına yardımcıdır. Bu lifler kolesterolü kandan ayırırken, kan akışının kolaylaşmasını sağlayarak damarları rahatlatır ve damar tıkanıklıklarının oluşmasını engeller.
Şeker dengesini korur.
Börülcenin yapısındaki çözünebilen lifler börülcenin içerdiği karbonhidratın kana yavaş yavaş geçmesini sağlayarak şeker dengesinin korunmasına yardımcıdır. Kan şekerini bir anda yükseltip düşürmez. Bu yüzden şeker hastaları tarafından da kolaylıkla tüketilebilir.
A vitamini deposudur.
Hem görme duyumuz hem de bağışıklı sistemimizin sağlığı açısından oldukça önemli olan A vitamini ihtiyacımızın yarısını sadece bir su bardağı börülceden alabiliyoruz. Bu özelliği sayesinde börülce hem iyi bir A vitamini deposu hem de kanser koruyucu olarak adlandırılmaktadır.
Çok iyi bir protein kaynağıdır.
Bitkisel kaynaklı harika bir protein deposu olan börülcenin bir su bardağı yaklaşık olarak 15 gram protein içermektedir. Proteinler büyüme ve gelişmenin gerçekleşmesi, yaraların iyileşmesi ve saç-tırnak sağlığı açısından oldukça önemli besin ögeleridir. Vejetaryenlerin ihtiyaç duyduğu protein miktarını vücutlarına almaları için börülce oldukça etkili bir besindir.
Bağırsak sağlığını korur ve kilo vermeye yardımcıdır.
Lif oranı oldukça yüksek olan börülcenin bir su bardağında ortalama olarak 10 gram lif bulunmaktadır. Bu yapısı sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lifli besinlerin sindirimi daha yavaş olduğu için uzun süre tokluk hissi sağlar ve çabuk acıkmaları engelleyerek kilo alımına engel olur.
Demir eksikliği anemisine iyi gelir.
Birçok fasülye çeşidinde olduğu gibi börülce de demir açısından zengin bir besindir. Özellikle adet görmeye başlayan genç kızlar ve gebelik sırasında yeterli beslenemeyen bireylerde demir eksikliği anemisi görülme sıklığı yüksektir. Demir eksikliği ise başta yorgunluk olmak üzere sinir-stres gibi birçok sıkıntının sebebidir.
Çinko, B9 ve potasyum deposudur.
Hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileşmesi ve fetüsün gelişimi açısından çinko, vücuttaki su ve mineral dengesinin korunması, sinir sisteminin düzenli çalışması ve kalp hastalıklarını önlemek için ise potasyum oldukça önemli minerallerdir. Ayrıca bilindiği üzere depresyonun en önemli faktörlerinden birisi B9 vitamini eksikliğidir. Fakat börülce içerisinde bulunan yoğun çinko, potasyum mineralleri ve B9 vitamini sayesinde bu sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir.